W ciągu następnych tygodni Twitter usunie tysiące kont

  • 28.11.2019, 08:51 (aktualizacja 28.11.2019, 10:11)
  • Żródło: news.sky.com

Podziel się:

Oceń:

Użytkownicy mają czas do 11 grudnia, aby zapobiec usunięcia profilu podczas ogromnej czystki przeprowadzonej na Twitterze.

Twitter ma w planie usunąć nieaktywne dłużej niż pół roku konta. 

To stosunkowy częsty zabieg sieci społecznościowych by zwolnić serwery. 

Twitter twierdzi, że wielka czystka jest konieczna, ponieważ właściciele uśpionych kont nie zaakceptowali nowej polityki prywatności firmy.

Firma zastanawia się również, czy usunąć konta użytkowników, którzy logują się, ale „nic nie robią”.

Pojawiły się jednak obawy, że Twitter usunie konta osób, które zmarły. 

Facebook wprowadził już taką opcję badania, czy dana osoba nie żyje. Wtedy profil udostępniony jest do rodziny i znajomych aby mogli powspominać daną osobę i np. obejrzeć jej zdjęcia. 

Dan Hett, którego brat Martyn zginął w zamachu terrorystycznym w Manchester Arena, jest zaniepokojony polityką Twittera.

Hett napisał na Twitterze: „Twitter i konta społecznościowe mogą i stają się niezbędne w terapii po śmierci bliskiej osoby, zwłaszcza jeśli jest ona nieoczekiwana, jak w przypadku @martynhett.

„On nie wiedział, że pisał ważną pozostałość cyfrową po sobie, ale teraz mamy to i nie możemy tego stracić. Oczywiście istnieją usługi archiwalne, które mogłyby zapisać całość na prywatnym dysku, ale to nie wystarczy. Pomysł, że któregoś dnia mógłbym wpisać @martynhett i nic się nie pojawi, lub co gorsze, że ktoś inny stworzy sobie konto pod tym imieniem... nawet nie chce o tym myśleć. ”

Źródło: news.sky.com

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu WielkaBrytaniaOnline.co.uk , który jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe